Prešovská univerzita udelila čestný doktorát profesorke M. Marečkovej

22.03.2013 Prešov

Prešov 22. marca (TASR) – Prešovská univerzita (PU) v Prešove vo svojej doterajšej histórii udelila titul doctor honoris causa 26 osobnostiam. V zozname ľudí, ktorí si prevzali toto najvyššie univerzitné ocenenie, je len jedna žena - prof. PhDr. Marie Marečková, DrSc., z Masarykovej univerzity v Brne.
Hovorkyňa univerzity Kamila Urmaničová dnes pre TASR uviedla, že historička profesorka M. Marečková si ocenenie prevzala tento týždeň na slávnostnom zasadnutí Vedeckej rady PU rozšírenej o Vedeckú radu Filozofickej fakulty PU.
Univerzita sa rozhodla oceniť jej aktivity v oblasti rozvoja vedy, medzinárodnej spolupráce i všestranného pozdvihnutia vzťahov medzi Prešovskou univerzitou a Masarykovou univerzitou v Brne.
„Profesorka Marečková sa pričinila výraznou mierou o poznanie slovenských dejín a ich popularizáciu v širšom stredoeurópskom priestore. Výskumom primárnych archívnych prameňov, ich analýzou a vedeckou syntézou poskytla aj bohatú bádateľskú platformu pre slovenských, českých historikov i študentov,“ povedal pri odovzdávaní čestného doktorátu rektor PU René Matlovič.
Marečková je medzinárodne uznávaná odborníčka v oblasti histórie, ktorá sa venuje dejinám východoslovenských kráľovských miest Bardejov a Prešov, pričom sa zameriava na ich hospodársky a spoločenský vývoj v ranom novoveku. Svoju pozornosť zamerala hlavne na zložité obdobie 17. storočia.
V súvislosti s problematikou sociálno-ekonomických a kultúrnych dejín miest Marečková publikovala v Česku i zahraniční sedem monografií, 60 pôvodných štúdií a osem učebných textov. Ďalším okruhom jej odborného záujmu sú dejiny historiografie a historického vedomia. Marečková je členkou Vedeckej rady Centra excelentnosti sociohistorického a kultúrnohistorického výskumu Prešovskej univerzity.
 

Vyberte región

mark